• Flag for SV
  • Flag for EN
  • Flag for FI
  • Flag for Google Translate

Göra om i lägenheten

Vad får man göra om i sin lägenhet?

Jag vill göra om i lägenheten. Vad får jag göra?

Det är ganska vanligt att hyresgäster vill göra egna anpassningar i lägenheten. Det ska man kunna göra för att trivas, men då är det också viktigt att veta vad som man inte får göra – så du inte blir ersättningsskyldig om du flyttar. Här nedan får du några tips.

Huvudregeln är att alltid kontakta oss för godkännande innan du börjar. Det är absolut nödvändigt att försäkra sig om att arbetet blir fackmannamässigt utfört, annars riskerar du att bli ersättningsskyldig när du flyttar ut. Det kan vara billigare att anlita en hantverkare om du inte har kunskapen att göra det själv.

Det vanligaste är att man vill måla om väggar, tapetsera eller lägga in nytt golv. Du bör då tänka på att exempelvis tapeter eller målade väggar i mycket avvikande mönster eller färger kan göra att du måste återställa lägenheten till ursprungligt skick. Du får inte måla direkt på tapeten, måla eller sprutlackera köksluckor, garderobsdörrar eller andra dörrar.

Ta bort utrustning/inredning från lägenheten

Du får till exempelvis ta bort ett skåp, en garderob, en dörr eller en hatthylla. Du ska då förvara det på ett sätt så att det inte tar skada. Du är också skyldig att montera tillbaka det igen innan du flyttar från lägenheten.

Installera diskmaskin/tvättmaskin

Om du vill installera diskmaskin, tvättmaskin, torktumlare eller torkskåp så måste du höra av dig till oss. Vi måste kontrollera om el- och avloppssystemet i din lägenhet är anpassat för detta. Du måste alltid anlita en fackman för installationen. En del lägenheter har anslutningar klara för att koppla in diskmaskin/tvättmaskin.