• Flag for SV
  • Flag for EN
  • Flag for FI
  • Flag for Google Translate

Vårda din lägenhet

pexels-photo-545014.jpeg

Vårda din lägenhet

Tvätta dörrar och skåp

Skåp och dörrar kan du göra rent med ljummet vatten och milt rengöringsmedel. Undvik starka medel, stålull och riviga tvättsvampar som kan göra ytan matt och repig.

Rengöra golv

Dina golv håller sig fina och fräscha längre om du tänker på att rengöra dem med en mopp eller trasa som inte är för våt utan endast fuktig. Oftast räcker det att använda ett milt rengöringsmedel som såpa. Det finns också microfibertrasor och moppar som helt utan rengöringsmedel effektivt suger upp damm och smuts. Linoleumgolv kan du tvätta med ljummet vatten och rengöringsmedel utan att skada dem. Om golvet är slitet finns det polish som du kan använda på linoleum men inte på plastmattor eftersom de kan missfärgas av medlet.

Du kan skydda dina golv från repor och märken genom att sätta dit möbeltassar, en liten rund självhäftande skyddsplatta i filt, på dina möbler. Om du ska flytta något tungt över golvet och inte orkar lyfta så kan du ställa möbeln på en matta och dra den utan att skada golvet.

Torka tak

Det är svårt att rengöra tak så att det blir bra. Ofta blir det flammigt och ser värre ut än innan. Rådgör med oss på Kalixbo om ditt tak behöver tvättas.

Damma väggar

Vanliga tapeter tål bara att dammtorkas medan målade väggar kan torkas med en fuktig trasa. Lister och plastdetaljer rengör du lättast med varmt vatten och såpa. Om du har fått märken på tapeten kan du prova ta bort dem med ett suddgummi.

Sätta upp saker

Om du vill sätta upp hyllor och tavlor på väggarna så tänk på att anpassa skruvar och pluggar efter väggtyp.

Gipsväggar behöver en hålrumsplugg eller expanderplugg om du ska sätta upp något tungt. Till tegel- och betongväggar kan du använda universalplugg eller en expansionsbult och för porösa väggar finns det lättbetongplugg. För att göra ett näst intill osynligt hål i tapeten kan du skära ett kryss och vika upp flikarna innan du börjar borra. När du inte längre använder hålet så ta bort skruven och vik tillbaka tapetflikarna. Det är förbjudet att göra hål i kakelplattor eftersom de lätt spricker. Vatten kan tränga in genom hål och sprickor och orsaka mögel eller vattenskada.

Tapetsera om

Om du vill tapetsera eller måla om tidigare än vi anser att det behövs så kan du göra det men får då bekosta renoveringen själv. Tänk på att arbetet ska ha samma kvalitet som om en yrkesman utfört det. Är arbetet slarvigt gjort eller om du har använt felaktigt material eller valt en extrem färgsättning så kan du bli ersättningsskyldig. Fråga alltid oss först innan du börjar renovera.

Fixa fönster

Drar det från dina fönster så kan det bero på att det är dags att byta tätningslister. Kontakta oss på Kalixbo så ordnar vi nya. Persienner ingår inte i basutrustningen. Behöver du persienner eller annat solskydd så får du själv skaffa och montera dem.

Städa badrum

Du kan rengöra handfat, toastol och badkar med allrengöring och en mjuk borste. Hårda borstar, stålull och skrubbsvampar skadar ytskiktet och gör det på sikt omöjligt att göra rent. För toalettens insida finns särskilda rengöringsmedel som är effektiva utan att förstöra ytan. Vanlig ättika kan också lösa upp kalkavlagringar. Du får aldrig spola ner tops, bindor, tamponger och kemikalier i toaletten. Fronten på badkaret går att ta loss så du kommer åt ordentligt under. Kom också ihåg att rensa golvbrunnen emellanåt så att det inte blir stopp. Om du har plastmatta på golvet så se till att ringen som klämmer till mattan sitter fast annars kan vatten tränga in under mattan. Kakelplattor eller glaserade klinkerplattor rengör du i första hand med vatten och diskmedel eller allrengöring. Använd inte såpa eftersom den kan ge en beläggning på plattorna som suger åt sig smuts. Sura rengöringsmedel kan skada fogmassan mellan plattorna.

Rensa vattenlåset

Städa golvbrunnen

 


Installera tvättmaskin

Om du vill installera tvättmaskin eller torktumlare så måste du höra av dig till bovärden så att vi kan kontrollera om el- och avloppssystemet i din lägenhet är anpassat för detta. Installationen bekostas av dig och måste göras av behöriga fackmän.

Rengöra köket


Spisen rengör du enklast med vatten och diskmedel. På plattorna kan du använda stålull eller skursvamp. För spisar med keramikhäll finns särskilda rengöringsmedel. Alla spisar går att dra ut så att du kommer åt att städa bakom. Kontrollera samtidigt att spisen har ett tippskydd så att den inte kan tippa om något barn i ett obevakat ögonblick klättrar på handtagen till ugnsluckorna. Om ugnen är väldigt smutsig så finns det starkare rengöringsmedel speciellt anpassade till ugnar som du kan använda utan att skada eller repa ytskiktet. I din fläkt samlas fett när du lagar mat. Rengör filtret emellanåt genom att ta loss det och spola ordentligt i varmt vatten. Kylskåp och frys behöver frostas av med jämna mellanrum. Matvarorna håller längre och du sparar el. Du stänger bara av och låter isen smälta av sig själv. Använd inte vassa föremål för att få loss is eftersom det kan skada kylskåpet. Vissa kylskåp är självavfrostande.

 

Kökets vitvaror

Rensa stopp i diskhon


Installera diskmaskin

Om du funderar på att installera diskmaskin så måste du höra av dig till bovärden. Du måste alltid anlita alltid en fackman för installationen. En del lägenheter har anslutningar klara för att koppla in diskmaskin.

Använda balkongen

Tänk på att inte mata fåglar från balkongen eller fönstren eftersom maten lätt faller ner och lockar till sig råttor. Undvik också att skaka mattor eller dukar från din balkong så inte skräpet hamnar hos grannen. Montera blomlådor och vädringsstänger på insidan av balkongräcket eftersom allt som hänger ut från balkongen kan skada någon om det faller ner.

Det är inte tillåtet att grilla på balkongen då det kan vara både störande och brandfarligt. För att skydda katter från fallolyckor måste din balkong, enligt en ny lag, förses med skyddsnät om katten ska vistas där. Lagen omfattar alla balkonger högre upp än fem meter över marken.

Som hyresgäst har du även en skyldighet att hålla balkongen fri från snö och is.

Du som har inglasad balkong hittar instruktioner om skötsel i broschyren nedan:

Användar instruktioner inglasad balkong