• Flag for SV
  • Flag for EN
  • Flag for FI
  • Flag for Google Translate

Skönare inomhusklimat

pexels-photo-259962.jpeg

Skönare inomhusklimat

Kallt i din lägenhet?

Några tips för ett skönare klimat i din lägenhet:

 

  • Det är viktigt att inte täcka för radiatorer med möbler eller tjockare gardiner. Termostaten kan då känna av en högre temperatur än vad som är ute i rummet och radiatorerna stängs av för tidigt. Det behövs minst 40 centimeter fri yta framför ett element för att det ska fungera normalt. 

  • Se till att fönster inte står öppna under en längre tid, vädra istället ordentligt med tvärdrag en kort stund. Det räcker med ett par minuter. 

  • För god inomhusluft är det viktigt att inte stänga ventilerna vid fönstren. De ska vara öppna så att luften effektivt kan cirkulera, vilket bidrar till att minska halten av skadliga ämnen. Den nya luften värms snabbt upp igen. 

  • Dra ner persienner och rullgardiner på natten. Ett fönster kan inte hålla kvar värmen lika bra som en isolerad vägg, därför är det bra att täcka för fönstren när det är kallt på nätterna. Då strålar mindre värme ut genom fönstret och mer värme stannar kvar i rummet.  

 

Vårt mål är en inomhustemperatur i lägenheterna på mellan 19 och 21 grader. Intervallet följer socialstyrelsens riktlinjer och anses vara normal inomhustemperatur i ett svenskt hem med tanke på komfort, miljö och energiförbrukning. Värmen regleras automatiskt året om i förhållande till yttertemperaturen, vilket innebär att du som hyresgäst normalt inte behöver reglera radiatorerna själv för att få rätt värme. Det automatiska värmesystemet är inställt att gå igång när yttertemperaturen når under ett visst antal grader, anpassat efter förutsättningarna i just ditt hus.

Flera fastigheter kan vara anslutna till samma undercentral som skickar ut det varma vattnet, det kan därför dröja innan det varma vattnet når ut till alla radiatorerna, speciellt de som ligger i slutet av värmesystemet. Eftersom yttertemperaturen rör sig mer varierat över det anpassade gränsområdet under höst och vår, från dagstemperatur till nattemperatur, så kan systemet ibland behöva lite extra tid för att stabiliseras och nå ut till alla radiatorer.

 

Det kan vara bra att ha lite tålamod vid väderomslag, det varma vattnet är på väg till dig.